18 Nisan 2016 Pazartesi

Sosyal Medyanın SEO’YA Katkısı Nedir?


Bildiğimiz gibi arama motoru sonuçlarını direk veya dolaylı olarak etkileyen yüzlerce faktör var. Özellikle backlink oluşturarak ya da rakip sitelere anti SEO işlemi yaptırarak sitemizin üst sıralamaya çıkmasını sağlamaktayız.
SEO hangi faktörlerden etkilenir?
URL yapısı, içerik yapısı, içeriğin önemi, içeriğin güncelliği, bağlantı sayısı ve kalitesi, hangi ve ne kadar gündemde olan konuların anahtar kelimelerine yer verildiği, başlık etiketleri ve görsel etiketleri gibi faktörler en bilindikler arasında olarak görülmektedir.
Son zamanda ise, sosyal medyada SEO’nun önemi oldukça artmıştır. Facebook, Twitter, Google+ gibi sosyal ağlardan gelen yorumlar, paylaşımlar, beğenme oranları arama motoru sıralama sonuçlarına etkisi gittikçe artıyor.
 Fakat backlink gibi direk bir etkisi olmadığı için bu durum birtakım farklı yargıları beraberinde getirdi.
Öncelikle sosyal medyadaki SEO etkisi hangi yöntemlerle artar? Ondan bahsedeceğiz daha sonra genel olarak en çok kullanılan sosyal medya hesaplarının arama motorları üzerindeki etkisinden bahsedeceğiz.


Sosyal Medyadaki SEO Etkisini Arttıran Yöntemler;
·         Sosyal Profiller
Bireyler markalar için sitelerde ( Facebook, Twitter, Google) gibi sitelerde profil oluşturup bu sitelerde tanıtım amaçlı bağlantı bırakmaktadır.
·         Takip Butonları
Site ziyaretçilerinin ilgisini çekebilecek ve faydalı buldukları bağlantıları beğenme ve paylaşma gibi butonların yerleştirilmesi sayesinde olumlu etkilenilmesi.
·         Kampanyalar
Performansın yükseltilmek istendiği sayfa, kullanıcılar tarafından paylaşılmasını sağlamak için kampanyaların düzenlenmesidir.
·         İçerik
Site içerisinde kullanılan içeriğin doğru seçilmesi gerekmektedir. Çünkü içerik bireylerin dikkatini çekmeli ve faydalı bulunması gerekmektedir. Ayrıca içerik bir hizmet ya da ürün tanıtımı değil, kişiler için kişisel hazırlanabilir. Bu içeriklerin böyle düzenlenmiş olması kişilerin paylaşımını arttıracaktır.


·         Rakipler
Yer almadığınız ancak rakiplerinizin yer aldığı sosyal ağlarda sizin de yer almanız gerek marka değeri gerekse sosyal SEO için büyük bir artı sağlayacaktır. Rakiplerinizin Sosyal Medya’yı nasıl kullandığını öğrenerek benzer stratejiler ile sosyal SEO değerinizin yükselmesini sağlayabilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarının SEO üzerindeki etkisi nedir? Bundan bahsedelim; sosyal medya hesapları da bir içeriğin paylaşılmasını ve tıklanma sayısının artmasını sağlamaktadır.
·         Facebook ve SEO
Facebook herkes tarafından kullanılan oldukça sosyal bir ağ olarak bilinmektedir. Beğen, paylaş gibi butonların olması daha etkileşimli olmasını sağlamaktadır. Bu yüzden pazarlamada oldukça büyük bir öneme sahiptir.
·         Twitter ve SEO
Çok sayıda kullanıcıya sahip bir mikroblog servisidir. Facebook gibi SEO’da önemli bir paya sahiptir.
Bunun yanı sıra Google ve Linkedin gibi sitelerde SEO üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.


1 yorum:

  1. Sosyal medyasız seo düşünülemez bence de. Sosyal medyayı bu yüzden iyi kullanmak gerekiyor.

    YanıtlaSil